Το Εστιατόριο μας

Το τραπέζι στη Βεγγέρα είναι μια ανάμειξη χρωμάτων και γεύσεων που αποπνέουν υγεία και φρεσκάδα.

Το παρθένο ελαιόλαδο δικής μας παραγωγής, το κρασί, τα γεωργικά προϊόντα της Κρητικής γης αποτελούν τη βάση της διατροφής.

Το ψωμί, τα άγρια χόρτα, τα βιολογικά λαχανικά, τα όσπρια, φρούτα, οι ξηροί καρποί έχουν τη ξεχωριστή τους θέση στο τραπέζι. Το θυμαρίσιο μέλι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα από ζώα ελευθέρας βοσκής συμπληρώνουν το μενού μας βάση της Κρητικής διατροφής.

Στη Κρήτη όπως και σε άλλες ελληνικές περιοχές, η κρεοφαγία ήταν τελετουργική. Οι αρχαίοι Κρήτες έτρωγαν κρέας όταν γίνονταν θυσίες. Οι νεότεροι μόνο κατά τις μεγάλες γιορτές και αργότερα κάθε Κυριακή ή κάθε δεύτερη Κυριακή.
(ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΕΛ 19 ΜΑΡΙΑ & ΝΙΚΟΣ ΨΙΛΑΚΗΣ)


Το μενού

Το χαρακτηριστικό του Κρητικού τραπεζιού είναι η ποικιλία των πιάτων, όπου κανένα δεν μονοπωλεί τη γεύση αλλά όλα μαζί συνθέτουν ένα εύγευστο σύνολο.

Πέρα από τους συνηθισμένους καταλόγους των εστιατορίων οι φίλοι που θα επισκεφτούν τη Βεγγέρα θα έχουν μια ευχάριστη έκπληξη. Από την πρώτη στιγμή θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας.

Δεν θα χρειαστεί να διαλέξετε κάποιο από τα φαγητά που μαγειρεύουμε με αγάπη η μητέρα μου και εγώ κάθε μέρα. Στο τραπέζι αμέσως θα φτάσει μια κανάτα με δροσερό νερό Ζαρός και τα ποτά που εσείς θα διαλέξετε για το τι θα φάτε θα φροντίσουμε εμείς όπως θα φροντίζαμε αν ήσασταν καλεσμένοι στο σπίτι μας, λαμβάνοντας βέβαια υπ όψιν τις προτιμήσεις σας.

Θα ακολουθήσουν φρέσκο ψωμί, μια μεγάλη σαλάτα εποχής, που κάθε μέρα είναι διαφορετική και σπάνια είναι η τουριστική! «χωριάτικη» «Greek Salad» ένα πιάτο με τυριά και ελιές, 6 με 7 διαφορετικά φρεσκομαγειρεμένα φαγητά με τοπικές συνταγές ( σε ποσότητες ανάλογα την παρέα ).
Φρούτα, γλυκά του κουταλιού που φτιάχνει η μητέρα μου και γλυκόπιοτη ρακί, συμπληρώνουν το γεύμα(ένα πλήρες μενού κοστίζει 12,00 ευρώ το άτομο).

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι εποχιακά, τα περισσότερα βιολογικά από περιβόλια του χωριού ή από τις λαϊκές βιολογικών προϊόντων. Άγρια χόρτα και βότανα από τις παρυφές του Ψηλορείτη, βιολογικά όσπρια, λαχανικά, φρούτα, ρίζες λουλούδια φύλλα και καρποί, ρύζι και ζυμαρικά σπιτικά, μαγειρεύονται μόνο με το ελαιόλαδο παραγωγής μας με συνταγές από το συρτάρι των γιαγιάδων μας.

Κάθε μέρα για τους φίλους επισκέπτες που δεν είναι vegetarian μαγειρεύουμε επίσης ένα με δυο φαγητά με σαλιγκάρια άριστης ποιότητας ή κρέας κατσαρόλας με ασυνήθιστες τοπικές συνταγές όπως αρνί με ασκολυμπρους ή κουνέλι γιουβέτσι κ.α.
Για την παρασκευή αυτών των φαγητών χρησιμοποιούμε διαφορετικά σκεύη και δεν μαγειρεύονται παράλληλα με τα χορτοφαγικά.


Σας περιμένω…
Βιβή ΚαλαϊτζάκηΦωτογραφίες